Följ Sigfox Sweden

Sensorhalsband digitaliserar djurhållningen med hjälp av Sigfox

Pressmeddelande   •   Jun 04, 2018 11:38 CEST

Digitalisering av mjölkfabriken

Sakernas internet (IOT), den nya tidens kommunikationsnätverk, byggs för fullt i Sverige och nu har nätverksoperatören IoT Sweden 65 % täckning i Sverige med hjälp av Sigfox LPWA-teknik. Nu är det ju så att det inte bara är ”saker” som kan kopplas upp och ge värdefull information, utan även jordbruk och djurhållning kan dra stor nytta av IOT och digitaliseringsvågen.

På en gård utanför Uppsala har kor försetts med smarta sensorhalsband som ger bonden värdefulla djurhållningsdata som skickas via internet och t.o.m. kan kontrolleras och övervakas via en app i mobilen.

Den smarta, robusta och lätta GPS-sändaren har utökats med extra sensorer och AI på serversidan, och tillhandahåller rymningslarm, temperatur, kalvningsdetektor, aktivitetsmätare m.m. Enheten har ett års batterilivslängd innan den måste laddas. Kalvarna förses med en Bluetooth-tagg som kommunicerar med kvigans sensorhalsband och på så sätt får man även data från dem.

Systemet finns tillgängligt för renar, kor, hästar, getter och snart en mindre modell för hundar. Att kommunicera via ett LPWAN­nätverk som Sigfox drar oerhört lite energi, vilket gör tekniken attraktiv. Att endast behöva ladda sensorhalsbandet en gång per år är nyckeln till framgång.

Den svenska systemdistributören www.eyeo.se / IOT application and hardware AB, säger att pilotprojektet har varit en succé. Och ryktet har spridit sig till flera andra jordbrukare i Uppsalatrakten som också vill digitalisera sitt jordbruk. Tillsammans med halsbandets sensorer och serverns AI-programvara kan man över tid lära sig mycket om djuren och både effektivisera verksamheten och öka säkerheten avseende djurhantering på spridda beten. Vid onormalt beteende slår serverns programvara larm direkt till bonden. 


Kontaktpersoner

Johan Ansgariusson Stenström

0733 165100, www.eyeo.se

Lars Lindmark

070-6333350 IoT Sweden AB, SigFox nätverksoperatör

IoT Sweden är ett svenskt företag som bygger och driver ett rikstäckande radionätverk för Internet of Things i starkt partnerskap med franska Sigfox. Tack vare Sigfoxs världsledande LPWAN-nätverk förstärks Sveriges egen marknad inom Internet of Things, liksom utvecklingen av ett ekosystem med IoT-lösningar och tjänster. IoT Sweden hjälper företag ansluta objekt till internet för att öka produktiviteten, snabba på beslutsprocesser, förbättra servicekvaliteten eller helt enkelt för att lösa problem på ett billigt och uppkopplat sätt.

IoT Sweden är den enda Sigfox-operatören i Sverige och backas upp av svenska finansiärer inom hightech-branschen. www.iotsweden.net

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.